Current Affairs – January 9, 2019

By | 11th January 2019

1. Union Government approved setting up of the Centre for Classical Language in

(a) Mysuru, Karnataka

(b) Tirur, Kerala

(c) Thanjavur, Tamil Nadu

(d) Hyderabad, Telangana

ANS: (b) Tirur, Kerala

——————————————————————————-

2. Where is the world’s largest cricket stadium, which will have a seating capacity of over 1 lakh, being constructed?

(a) Motera, Ahmedabad

(b) Cachar, Guwahati

(c) New Town, Kolkata

(d) Koramangala, Bengaluru

ANS: (a) Motera, Ahmedabad

——————————————————————————-

 

3. ________has been announced as the 33rd district of Tamil Nadu after bifurcating Villupuram district?

(a) Mettur

(b) Kallakurichi

(c) Attur

(d) Neyveli

ANS: (b) Kallakurichi

——————————————————————————-

4. 13th edition of the annual Global Healthcare Summit be held in

(a) Mumbai

(b) New Delhi

(c) Hyderabad

(d) Chennai

ANS: (c) Hyderabad

——————————————————————————-

 

5. Reserve Bank of India constituted a 5-member high-level committee under __________to suggest measures to strengthen the safety and security of digital payments in India?

(a) Salel Parekh

(b) Mahesh Jain

(c) Viral Achari

(d) Nandan Nilekani

ANS: (d) Nandan Nilekani

——————————————————————————-

6. Newly appointed India’s new ambassador to China

(a) Ajay Bisaria

(b) Lakshmi Ramakrishnan

(c) Vikram Misri

(d) Atul Goel

ANS: (c) Vikram Misri

——————————————————————————-

 

7. Eastern Economic Forum is an international forum held each year in ________, Russia.

(a) Sochi

(b) Moscow 

(c) Vladivostok

(d) Tyumen

ANS: (c) Vladivostok

Hint:

Russian president invited Modi to take part in the Eastern Economic Forum in Vladivostok in September 2019 as a main guest.

——————————————————————————-

8. Which organisation received ‘Exhibitor of the Year Award’ at 106th Indian Science Congress held at Punjab?

(a) Defence Research and Development Organisation (DRDO)

(b) Indian Space Research Organisation (ISRO) 

(c) National Dairy Development Board (NDDB)

(d) Telecom Regulatory Authority of India (TRAI)

ANS: (a) Defence Research and Development Organisation (DRDO)

——————————————————————————-

 

9. Which company recently becomes the most valuable company in the world?

(a) Apple

(b) Microsoft 

(c) Amazon

(d) Facebook

ANS: (c) Amazon

Hint:

Amazon recently surpassed Microsoft to become the world’s most valuable company. Amazon was valued at $810 billion as compared to Microsoft at $789 billion

——————————————————————————-

10. Which company introduces Kumbh Jio Phone app for pilgrims?

(a) Idea 

(b) Reliance Jio  

(c) Relaince Communications 

(d) Vodafone

ANS: (b) Reliance Jio

Hint:

Kumbh Mela’ is to be held between January 15 and March 4 in Prayagraj of Uttar Pradesh.

——————————————————————————-

Current Affairs – January 9, 2019 (pdf Download)

17 total views, 2 views today

Leave a Reply