Current Affairs – January 8, 2019

By | 11th January 2019

1. Union Cabinet approved what per cent quota in jobs and educational institutions for economically weaker sections in general category?

(a) 20 %

(b) 15 %

(c) 10 %

(d) 7.5 %

ANS: (c) 10 %

——————————————————————————-

 

2. Union Government has allocated _____ rupees for the development of 40 satellite launch vehicles in the next 4 years

(a) Rs 9,900 crore

(b) Rs 10,900 crore

(c) Rs 11,500 crore

(d) Rs 15,300 crore

ANS: (b) Rs 10,900 crore

——————————————————————————-

 

3. How many airports banned single-use plastic items in the first phase of the implementation?

(a) 10

(b) 16

(c) 22

(d) 27

ANS: (b) 16

Hint:

single-use plastic free airports are: Indore, Bhopal, Ahmedabad, Bhubaneswar, Tirupati, Trichy, Vijayawada, Dehradun, Chandigarh, Vadodara, Madurai, Raipur, Vizag, Pune, Kolkata and Varanasi.

——————————————————————————-

 

4. Which country has developed a massive bomb, said to be the counterpart to the US-built ‘Mother of All Bombs’, the most powerful non-nuclear weapon?

(a) North Korea

(b) Russia

(c) China

(d) South Korea

ANS: (c) China

——————————————————————————-

 

5. Which country became the first Asian cricket team to win a Test series in Australia?

(a) Pakistan

(b) India

(c) South Africa

(d) Sri Lanka

ANS: (b) India

——————————————————————————-

 

6. Name the author of the book ‘A Crusade Against Corruption’ launched by Vice-Chairman of Rajya Sabha, Harivansh Narayan Singh

(a) Rakesh Sharma

(b) Arun Gupta

(c) Manohar Manoj

(d) Nikhil Jain

ANS: (c) Manohar Manoj

——————————————————————————-

 

7. Which of the following India-born Woman joined International Monetary Fund (IMF) as 1st woman Chief Economist?

(a) Geeta Menon

(b) Gita Gopinath 

(c) Rashmi Sinha

(d) Ranji Nagaswami

ANS: (b) Gita Gopinath 

——————————————————————————-

 

8. Which department introduced a 70-point grading index to assess the quality of school education?

(a) Ministry of Human Resource Development 

(b) Ministry of Defence  

(c) Ministry of Finance 

(d) Ministry of External Affairs

ANS: (a) Ministry of Human Resource Development 

——————————————————————————-

 

9. Which country has a mandatory that the children to credit 5-10% of their income to their parents bank accounts?

(a) Afganisthan

(b) India

(c) Nepal

(d) Singapore

ANS: (c) Nepal

——————————————————————————-

 

10. The 6th Indian Women’s organic Farm Festival held in

(a) Bangalore

(b) Hyderabad

(c) Chandigarh

(d) Mumbai

ANS: (c) Chandigarh

——————————————————————————-

Current Affairs – January 8, 2019 (pdf download)

67 total views, 1 views today

Leave a Reply