Current Affairs – January 5, 2019

By | 9th January 2019

1. Which state topped among the Indian states in the latest ranking of Singapore’s Asia Competitiveness Institute’s (ACI), Ease of Doing Business (EDB) index 2018?

(a) Karnataka

(b) Andhra Pradesh

(c) Gujarat

(d) Maharashtra

ANS: (b) Andhra Pradesh

——————————————————————————-

 

2. Name the Indian who became the world’s first female amputee to climb Mount Vinson, the highest peak of Antarctica?

(a) Poornima Rao

(b) Arunima Sinha

(c) Sudipta Sengupta

(d) Archana Sarthak

ANS: (b) Arunima Sinha

——————————————————————————-

 

3. Name the 15-year-old boy from Manipur who has been chosen by Indian Council for Child Welfare (ICCW) for receiving National Bravery Award from Prime Minister Narendra Modi in Delhi, on Republic Day 2019?

(a) Arindham Chaudhary

(b) Wahengbam Lamnganba Singh

(c) Shakeel Ahmed Abbas

(d) Sreejith Anjal Singh

ANS: (b) Wahengbam Lamnganba Singh

——————————————————————————-

 

4. Who was appointed the new Chief Justice of Pakistan?

(a) Justice Asif Saeed Khosa

(b) Justice Saqib Nisar

(c) Justice Askar Mujeeb

(d) Justice Isfaq Ameen

ANS: (a) Justice Asif Saeed Khosa

——————————————————————————-

 

5. When did United Nations observe the first official World Braille Day remembering the birth anniversary of Louis Braille ?

(a) January 2

(b) January 3

(c) January 4

(d) January 5

ANS: (c) January 4

——————————————————————————-

 

6. Name the Indian batsman who has faced highest deliveries in a test series in Australia with 1258 balls, beating India’s Former Captain, Rahul Dravid’s record of 1203 balls?

(a) Rohit Sharma

(b) Rahane

(c) Cheteshwar Pujara

(d) Virat Kohli

ANS: (c) Cheteshwar Pujara

——————————————————————————-

 

7. Indian Railways has planned to replace conventional coaches with modern LHB design coaches. What does LHB stand for?

(a) Leder Handle Busch

(b) Linke Hofmann Busch 

(c) Linked Handle Busch

(d) Leder Handled Berth

ANS: (b) Linke Hofmann Busch 

——————————————————————————-

 

8. Which of the following city will host the Global Healthcare Summit 2019?

(a) Mumbai

(b) Kolkata 

(c) Hyderabad

(d) New Delhi

ANS: (c) Hyderabad

——————————————————————————-

 

9. 1st ever Indian wicketkeeper to slam Test century in Australia is

(a) Kiran more

(b) Syed Kirmani

(c) Rishabh Pant

(d) Mahendra Singh Dhoni

ANS: (c) Rishabh Pant

——————————————————————————-

 

10. Govt launches Green-Ag, GEF-assisted project, in partnership with Food and Agriculture Organization

(a) Food and Agriculture Organization

(b) Bharat Sanchar Nigam Limited  

(c) National Health mission 

(d) All India Institute of Medical Science

ANS:  (a) Food and Agriculture Organization

——————————————————————————-

 

Current Affairs – January 5, 2019 (pdf Download)

22 total views, 2 views today

Leave a Reply