Current Affairs – February 9, 2019

By | 10th February 2019

1. In which District does Prime Minister Narendra Modi inaugurated New High Court Circuit Bench during his State Visit to West Bengal?

(a) Kolkata

(b) Howrah

(c) Jalpaiguri

(d) Bankura

ANS: (c) Jalpaiguri

 ——————————————————————————-

2. According to the Agriculture Census 2015-16 released by Ministry of Agriculture and Farmers Welfare, Farmers are Categorized as _______________ if which he holds below 1 hectare of land?

(a) Marginal

(b) Small

(c) Medium

(d) Large

ANS: (a) Marginal

Hint:

Marginal: 1 hectare; Small: 1 – 2 hectare; Semi-medium:  2 – 4 hectare; Medium: 4 – 10 hectare; Large: 10 hectare and above

——————————————————————————-

3. Under Department of Administrative Reforms and Public Grievances (DAR & PG), India and which country signed the MoU for training its Civil Servants for next 6 Years?

(a) China

(b) Japan

(c) Bangladesh

(d) Srilanka

ANS: (c) Bangladesh

——————————————————————————-

4. Which State/UT hosted the Indian Ocean Rim Association (IORA) Meeting to enhance its resilience in IORA countries according to its ‘2017-2021’ Action plan?

(a) TamilNadu

(b) West Bengal

(c) Maharashtra

(d) New Delhi

ANS: (d) New Delhi

Hint:

IORA has set Disaster Risk Management its priority to enhance resilience in IORA countries according to its ‘2017-2021’ Action plan.

——————————————————————————-

5. 2nd ASEAN – India Youth Summit held in

(a) Hyderabad, Telangana

(b) Mumbai, Maharashtra

(c) New Delhi, Delhi

(d) Guwahati, Assam

ANS: (d) Guwahati, Assam

Hint:

Theme: Connectivity: Pathway to Shared Prosperity

——————————————————————————-

6. Name the tribe residing in Arunachal Pradesh, celebrates Boori Boot Yollo festival?

(a) Nyishi

(b) Monpa

(c) Khamti

(d) Khamyang

ANS: (a) Nyishi

——————————————————————————-

7. Which State/UT has the highest number of hospitals empanelled under Pradhan Mantri Arogya Yojana as on?

(a) Maharashtra

(b) West Bengal

(c) Gujarat

(d) New Delhi

ANS: (c) Gujarat

——————————————————————————-

8. What was the target year, that India has set to eliminate Tuberculosis?

(a) 2020

(b) 2022

(c) 2024

(d) 2025

ANS: (d) 2025

——————————————————————————-

9. Which Country approved to sell two of its advanced missile to India for an estimated cost of $190 million?

(a) United States

(b) Japan

(c) China

(d) Russia

ANS: (a) United States

——————————————————————————-

10. Where will be the NATO’s 70th anniversary meeting held?

(a) Tokyo, Japan

(b) London, UK

(c) Beijing, China

(d) Washington, U.S

ANS: (b) London, UK

——————————————————————————-

11. What is the name of the digital skill program launched by Facebook to empower women?

(a) GOAL (Going Online As Leaders)

(b) Go Digital

(c) Digital India for girls

(d) Digital Empowerment

ANS: (a) GOAL (Going Online As Leaders)

——————————————————————————-

12. Who was appointed as the Secretary, Ministry of Minority Affairs?

(a) Tarun Shridhar

(b) Navin Verma

(c) Sailesh

(d) Sanjay Kothari

ANS: (c) Sailesh

——————————————————————————-

13. Which Railway zone is planned to fix cameras in 534 railway stations?

(a) Eastern Railway

(b) Southern Railway

(c) Western Railway

(d) Central Railway

ANS: (b) Southern Railway

——————————————————————————-

14. The Power Policy Plan is intended for power generation to be set up by the year ________ by 9000 MW Solar power projects

(a) 2020

(b) 2021

(c) 2022

(d) 2023

ANS: (d) 2023

——————————————————————————-

15. The name of the app inaugurated by the Chief Minister of Tamil Nadu Chief Minister obtaining agricultural machinery for the rental basis

(a) Uzhavan

(b) Vivasaye

(c) Velanmai

(d) Velanmai-2023

ANS: (a) Uzhavan

——————————————————————————-

16. Name of the student Karur, got the Tamil Nadu government award winner for social progress

(a) Rakshana

(b) Praveena

(c) Kowsalya

(d) Rakshitha

ANS: (a) Rakshana

——————————————————————————-

Current Affairs – February 9, 2019 (pdf Download)

82 total views, 1 views today

Leave a Reply