Current Affairs – February 6, 2019

By | 6th February 2019

1. The 67th Annual Armed Forces Medical Conference held in

(a) Mumbai

(b) New Delhi

(c) Pune

(d) Kolkata

ANS: (c) Pune

——————————————————————————-

2. Which state government decided to constitute a high-powered committee to prepare a comprehensive action plan for boosting the dairy sector and supplement the income of farmers in a result-oriented manner?

(a) Kerala

(b) West Bengal

(c) Punjab

(d) Uttar Pradesh

ANS: (c) Punjab

——————————————————————————-

3. Ministry of Coal, Government of India, signed an MoU with Ministry of Energy of which country to foster relations in the field of coal mining and clean coal technologies?

(a) Switzerland

(b) Germany

(c) Poland

(d) Australia

ANS: (c) Poland

——————————————————————————-

4. Who was honoured with the first Word Smith Award 2019 for his contribution in Indian Literature, at the Words Count festival 2019 held in Pune?

(a) Rachita Sen

(b) Pavan Kumar Verma

(c) Ranjan Kulkarni

(d) Azad Shams

ANS: (b) Pavan Kumar Verma

——————————————————————————-

5. The First State Level Awareness Programme on Agriculture Export Policy to create awareness among farmers and stakeholders held in

(a) Pune

(b) Chennai

(c) Raipur

(d) Shimla

ANS: (a) Pune

——————————————————————————-

6. Name the former Secretary of Government of India who was entitled with K.Veeramani Award for Social Justice 2018 in New Delhi?

(a) V. P. Singh

(b) Akshath Singh

(c) P.S. Krishnan

(d) Pritham Tanmoy

ANS: (c) P.S. Krishnan

——————————————————————————-

7. Who was appointed as Nepal’s ambassador to India?

(a) Deep Kumar Upadhyay

(b) Nilambar Acharya

(c) Madan Anjumdhar

(d) Sri Krishnan S

ANS: (b) Nilambar Acharya

——————————————————————————-

8. 30th Road Safety Week celebrated in India is

(a) February 2 – 8

(b) February 3 – 9

(c) February 4 -10

(d) February 5 – 11

ANS: (c) February 4 -10

Hint:

Theme:  “Sadak Suraksha-Jeevan Raksha”

——————————————————————————-

9. Society of Indian Automobile Manufacturers (SIAM) declared 2019 as the Year of Road Safety?

(a) 2019

(b) 2020

(c) 2021

(d) 2022

ANS: (a) 2019

——————————————————————————-

10. Which of the following is ISRO’s 40th Satellite?

(a) Astrosat-7

(b) GSAT-31 

(c) GSAT-33

(d) Astrosat-9

ANS: (b) GSAT-31 (Communication Satellite)

——————————————————————————-

11. Which State did the National Green Tribunal (NGT) impose a penalty of Rs.25 lakh for polluting Upper Ganga Canal?

(a) Gujarat

(b) Uttar Pradesh  

(c) Bihar 

(d) Jharkhand

ANS: (b) Uttar Pradesh  

——————————————————————————-

12. World Heritage Centre is to be set up at

(a) Mayapur, West Bengal

(b) Varanasi, Uttar Pradesh

(c) Madurai, Tamilnadu

(d) Ahmedabad, Gujarat

ANS: (a) Mayapur, West Bengal

——————————————————————————-

Current Affairs – February 6, 2019 (pdf Download)

 

32 total views, 2 views today

Leave a Reply