Current Affairs – February 28, 2019

By | 3rd March 2019

1. Where did Civil Aviation Ministry Suresh Prabhu inaugurated the “Aviation Conclave 2019”?

(a) Mumbai

(b) New Delhi

(c) Bengaluru

(d) Odisha

ANS: (b) New Delhi

Hint:

Theme :“Flying for all“

——————————————————————————-

2. 20th Edition of India-Italy Joint Commission for Economic Cooperation (JCEC), held in

(a) Bengaluru

(b) Goa

(c) Mumbai

(d) New Delhi

ANS: (d) New Delhi

——————————————————————————-

3. Where did the 16th edition of BioAsia 2019 -Asia’s largest biotechnology and life-sciences forum inaugurated?

(a) Hyderabad, Telangana

(b) Guwahati, Assam

(c) Patna, Bihar

(d) Ranchi, Jharkhand

ANS: (a) Hyderabad, Telangana

Hint:

Theme : “Life Sciences 4.0 – Disrupt the Disruption”

——————————————————————————-

4. What is the rank of India in the “inclusive internet index 2019” prepared by the ‘Economist Intelligence Unit (EIU) for Facebook?

(a) 25th

(b) 30th

(c) 47th

(d) 50th

ANS: (c) 47th

——————————————————————————-

5. According to the Global Nutrition Report, which country topped the index with 46.6 million stunted children?

(a) Indonesia

(b) Pakistan

(c) Nigeria

(d) India

ANS: (d) India

——————————————————————————-

6. Who won the 1st position in National Youth Parliament Festival 2019 award, presented by Prime Minister Narendra Modi at Vigyan Bhawan, New Delhi?

(a) Mirulani, Kerala

(b) Mamta Kumari, Bihar

(c) Shweta Umre, Maharashtra

(d) Anjanakshi, Karnataka

ANS: (c) Shweta Umre, Maharashtra

Hint:

* Khelo India App launched by Prime Minister Narendra Modi during National Youth Parliament Festival 2019

* Theme -“Be the Voice of New India” and “Find solutions and contribute to policy”

——————————————————————————-

 7. Who was elected as the President of Nigeria for the second time?

(a) Muhammadu Buhari

(b) Ibrahim Babangida

(c) Shehu Shagari

(d) Abdulsalami Abubakar

ANS: (a) Muhammadu Buhari

——————————————————————————-

8. Which Country will host the 2020 ICC Women’s T20 World Cup?

(a) Bangladesh

(b) India

(c) NewZealand

(d) Australia

ANS: (d) Australia

——————————————————————————-

9. When was the World NGO Day 2019 celebrated?

(a) February 24

(b) February 25

(c)  February 26

(d)  February 27

ANS: (d) February 27

 ——————————————————————————-

10. Donald Trump and Kim Jong-un (President, North Korea) have begun their high-profile second summit in

(a) Bangkok, Thailand

(b) Hanoi, Vietnam 

(c) Kuala Lumpur, Malaysia

(d) Phnom Penh, Cambodia

ANS: (b) Hanoi, Vietnam 

——————————————————————————-

11. Under the Yogalakshmi scheme a new born girl child in the government hospital will be funded _________.

(a) Rs.10,000

(b) Rs.15,000 

(c) Rs.20,000

(d) Rs.25,000

ANS: (d) Rs.25,000

——————————————————————————-

12. The Editor of the book ‘Quality, Accreditation, and Ranking – A Silent Revolution in the Offing in Indian Higher Education’ is

(a) Shri Dr. H Chaturvedi 

(b) Shri Suresh Rajan  

(c) Shri Vikram Singh 

(d) Shri Rakesh Sharma

ANS: (a) Shri Dr. H Chaturvedi 

——————————————————————————-

Current Affairs – February 28, 2019 (pdf Download)

 

 

65 total views, 2 views today

Leave a Reply