Current Affairs – February 27, 2019

By | 3rd March 2019

1. Where did Prime Minister Narendra Modi inaugurated the National War Memorial?

(a) Maharashtra

(b) New Delhi

(c) Gujarat

(d) Odisha

ANS: (b) New Delhi

——————————————————————————-

2. Name the 3 day festival based on the life and ideology of Mahatma Gandhi, held in India International Centre (IIC), New Delhi?

(a) Janmashtami

(b) Kajli Teej

(c) Words in the Garden

(d) Feast of Our Miracles

ANS: (c) Words in the Garden

——————————————————————————-

3. Afghanistan began exporting to India through which of the following port in Iran, for the first time by bypassing the Pakistan route?

(a) Chabahar port

(b) Port of Eilat

(c) Shuwaikh port

(d) Johor Port

ANS: (a) Chabahar port

——————————————————————————-

4. Which country bought Indian raw sugar for the first time in five years?

(a) Japan

(b) Russia

(c) Iran

(d) Bangladesh

ANS: (c) Iran

——————————————————————————-

5. Who will be conferred with 2019’s META Lifetime Achievement Award at the 14th Mahindra Excellence in Theatre Awards (META) festival, held in New Delhi?

(a) Mahesh Elkunchwar

(b) Mulk Raj Anand

(c) Jhumpa Lahiri

(d) Ruskin Bond

ANS: (a) Mahesh Elkunchwar

——————————————————————————-

6. “Gandhi Peace Prize” for the year 2018 is conferred to

(a) Akshaya Patra Foundation

(b) Vivekanand Kendra, Kanyakumari

(c) Ekal Abhiyan Trust

(d) Yohei Sasakawa

ANS: (d) Yohei Sasakawa

——————————————————————————-

7. Who has been appointed as Saudi Arabia’s first female ambassador to United States?

(a) Loujain Al-Hathloul

(b) Haifa Al-Mansour 

(c) Somayya Jabarti

(d) Reema bint Bandar

ANS: (d) Reema bint Bandar

——————————————————————————-

8. Which of the following Indian Shooter claimed gold medal with a world record score of 245 in ISSF World Cup?

(a) Ravinder Singh

(b) Saurabh Chaudhary 

(c) Abhishek Verma

(d) Sanjeev Rajput

ANS: (b) Saurabh Chaudhary 

——————————————————————————-

9. Which Indian state ranked first in highest alcohol consumption among kids?

(a) Maharashtra

(b) West Bengal 

(c) Punjab

(d) Bihar

ANS: (c) Punjab

 ——————————————————————————-

10. Which state government declared Monkeys as vermin?

(a) Tamil Nadu 

(b) Himachal Pradesh  

(c) Sikkim 

(d) Kerala

ANS: (b) Himachal Pradesh  

——————————————————————————-

Current Affairs – February 27, 2019 (pdf Download)

144 total views, 2 views today

Leave a Reply