Current Affairs – February 26, 2019

By | 2nd March 2019

1. Where did Defence Minister Smt Nirmala Sitharaman inaugurated the 12th biennial edition of International Aerospace and Defence Exhibition, the Aero India 2019?

(a) Kolkata

(b) Mumbai

(c) Bengaluru

(d) New Delhi

ANS: (c) Bengaluru

Hint:

Singapore signed agreement with India’s Aerospace and Aviation Sector Skill Council for skilling Indians in aviation during Aero India 2019. Theme:“Runway to a Billion Opportunities”

——————————————————————————-

2. Who became the first woman to co-pilot the indigenously made combat fighter jet “Tejas” in the Aero India 2019?

(a) PV Sindhu

(b) Saina Nehwal

(c) Nirmala Sitharaman

(d) Sushma Swaraj

ANS: (a) PV Sindhu

——————————————————————————-

3. Who chaired the 33rd GST Council Meeting that held in New Delhi?

(a) Sushma Swaraj

(b) Piyush Goyal

(c) Narendra Modi

(d) Arun Jaitley

ANS: (d) Arun Jaitley

——————————————————————————-

4. Who launched the “National Action Plan – Viral Hepatitis” in Mumbai?

(a) Ashwini Kumar Choubey

(b) Narendra Modi

(c) Rajnath Singh

(d) Piyush Goyal

ANS: (a) Ashwini Kumar Choubey

——————————————————————————-

5. Name the Scheme launched by Madhya Pradesh Chief Minister Kamal Nath,that provides 100 days of employment every year to urban youth from Economically Weaker Sections(EWS)?

(a) Laadli Laxmi Yojna

(b) Mukhyamantri Teerth Darshan Scheme

(c) Mukhyamantri Yuva Swabhiman Yojana

(d) Mukhyamantri Kanyadan Yojna

ANS: (c) Mukhyamantri Yuva Swabhiman Yojana

——————————————————————————-

6. Who addressed the India-South Korea Business Symposium, that was held in Seoul?

(a) Ram Nath Kovind

(b) Narendra Modi

(c) Sushma Swaraj

(d) Suresh Prabhu

ANS: (b) Narendra Modi

——————————————————————————-

7. In which University, did Prime Minister Narendra Modi unveiled a bust of Mahatma Gandhi statue during his visit to South Korea?

(a) Seoul National University in Seoul, South Korea

(b) Yonsei University in Seoul, South Korea

(c) Korea University in Seoul, South Korea

(d) Hongik University in Seoul, South Korea

ANS: (b) Yonsei University in Seoul, South Korea

——————————————————————————-

8. According to the 2019 Passport Index which country topped the list?

(a) UAE

(b) Singapore

(c) Japan

(d) Germany

ANS: (a) UAE

Hint:

Top 3 Countries are United Arab Emirates, Germany, Denmark

——————————————————————————-

9. Who was conferred with the Seoul peace prize in the 14th Edition of Seoul Peace Prize Ceremony held in South Korea?

(a) Moon Jae-in

(b) Gimhae Heo Seong gon

(c) Ram Nath Kovind

(d) Narendra Modi

ANS: (d) Narendra Modi

——————————————————————————-

10. 91st Academy Awards (commonly known as Oscars) held in Dolby Theatre, which is located in

(a) Los Angeles, California

(b) San Francisco, California

(c) New York City, New York

(d) Oakland, California

ANS: (a) Los Angeles, California

 ——————————————————————————-

11. Which film won the highest number of awards in the 91st Academy Awards?

(a) Black Panther

(b) Bohemian Rhapsody

(c) Green Book

(d) Roma

ANS: (b) Bohemian Rhapsody (4 awards)

——————————————————————————-

12. Which of the following, Indian Documentary Film based on menstruation, that won the Oscar in “Best Documentary Short” Film category?

(a) Venice 70: Future Reloaded

(b) On Yoga the Architecture of Peace

(c) Period. End of Sentence

(d) An Insignificant Man

ANS: (c) Period. End of Sentence

Hint:

Period. End of Sentence -Director: Rayka Zehtabchi

——————————————————————————-

13. Who became first bowler in T20I history to pick 4 wickets in 4 balls?

(a) Kuldeep Yadav, India

(b) Rashid Khan, Afghanistan

(c) James Anderson, England

(d) Dale Steyn, South Africa

ANS: (b) Rashid Khan, Afghanistan

——————————————————————————-

14. 91st Academy Awards

Best actor  – Rami Malek – Bohemian Rhapsody

Best actress – Olivia Colman – The Favourite

Best director – Alfonso Cuaron – Roma

Best Movie – Green Book

——————————————————————————-

Current Affairs – February 26, 2019 (pdf Download)

127 total views, 1 views today

Leave a Reply