Current Affairs – February 24, 2019

By | 2nd March 2019

1. Which of the following Country became the 73rd Country after Signing the framework agreement of the International Solar Alliance (ISA) with India?

(a) Russia

(b) Argentina

(c) Saudi Arabia

(d) South Korea

ANS: (c) Saudi Arabia

——————————————————————————-

2. Which State/UT hosted the Global Business Summit?

(a) Karnataka

(b) TamilNadu

(c) Maharashtra

(d) New Delhi

ANS: (d) New Delhi

——————————————————————————-

3. Telangana state government allocated a sum of Rs 1810 crore to fund an unemployment allowance of _______ per month to the eligible youth?

(a) Rs.3000 per month

(b) Rs.2500 per month

(c) Rs.3,016 per month

(d) Rs.3500 per month

ANS: (c) Rs.3,016 per month

 ——————————————————————————-

4. Which State government conferred with Platinum award in Web Ratna under the category State/UT by Digital India Awards?

(a) Kerala

(b) Tripura

(c) Madhya Pradesh

(d) New Delhi

ANS: (b) Tripura

Hint:

Web Ratna State/UT : Gold – Himachal Pradesh

Web Ratna District – Platinum- Kurukshetra ; Gold – Vellore

——————————————————————————-

5. Name the Best Mobile App that won the Gold in the Digital India Awards?

(a) eCourts Services

(b) Meeseva App

(c) ePathshala

(d) T App Folio

ANS: (c) ePathshala

 ——————————————————————————-

6. Which Organisation won the Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI) Corporate Social Responsibility (CSR) Award for Women Empowerment?

(a) Jindal Steel and Power Ltd 

(b) Reliance Industries

(c) Oil and Natural Gas Corporation

(d) Tata Consultancy Services

ANS: (a) Jindal Steel and Power Ltd 

——————————————————————————-

7. Justice Uma Nath Singh appointed as the First Lokayukta of which of the following State/UT?

(a) Sikkim

(b) Manipur

(c) Nagaland

(d) Meghalaya

ANS: (c) Nagaland

——————————————————————————-

8. PM Modi recently inaugurated Virtual Experiential Museum in

(a) Surat

(b) Varanasi 

(c) Aurangabad

(d) Vadodara

ANS: (b) Varanasi 

 ——————————————————————————-

 9. Anti-drug cell to soon be opened in every school and college of

(a) Uttarkhand

(b) Tamil Nadu 

(c) Kerala

(d) Bihar

ANS: (a) Uttarkhand

——————————————————————————-

10. Which of the following app did the Election Commission of India develop for the Lok Sabha election 2019?

(a) eECI

(b) cVIGIL 

(c) elodgecomplain

(d) eciviliancomplaint

ANS: (b) cVIGIL 

——————————————————————————-

Current Affairs – February 24, 2019 (pdf Download)

 

125 total views, 1 views today

Leave a Reply