Current Affairs – February 7, 2019

By | 9th February 2019

1. Which state government has set up a 17-member committee headed by Vivek Pandit, to review various schemes implemented for the welfare of tribals in the state?

(a) Karnataka

(b) Himachal Pradesh

(c) Jammu and Kashmir

(d) Maharashtra

ANS: (d) Maharashtra

——————————————————————————-

2. Where did Dharmendra Pradhan, Union Minister for petroleum and natural gas, inaugurate the 2019 Asia LPG summit?

(a) Mumbai

(b) Chennai

(c) Kolkata

(d) New Delhi

ANS: (d) New Delhi

——————————————————————————-

3. Where was Air India’s First ever Flight Simulator known as ‘Boeing 747-200’ exhibited?

(a) New Delhi

(b) Nagpur

(c) Dehradun

(d) Mumbai

ANS :(d) Mumbai

Hint:

Air India’s First ever Flight Simulator known as ‘Boeing 747-200’ was exhibited in Nehru Science Centre, Mumbai. The Simulator was acquired by Air India in 1980.

——————————————————————————-

4. Name the Monaco’s head who attended the India-Monaco Business Forum which was hosted by New Delhi?

(a) Prince Albert II

(b) Prince Charles III

(c) Prince Felcin II

(d) Prince Michael I

ANS:  (a) Prince Albert II

——————————————————————————-

5. Name the campaign launched by Swachh Bharat Mission Grameen focuses on sustaining the open defecation free status of villages across India?

(a) Swachh Ganv- Part 2

(b) Darwaza Band- Part 2

(c) Hygiene and Health- Part 2

(d) Swachh Desh- Part 2

ANS: (b) Darwaza Band- Part 2

——————————————————————————-

6. Which agency is a winner under the ‘miniratna’ category by the Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises, for promotion of SC/ST entrepreneurs?

(a) National Health Portal

(b) National Film Development Corporation

(c) National Informatics Centre

(d) National Agricultural Market

ANS: National Film Development Corporation

——————————————————————————-

7. Who was awarded the Sangeet Natak Akademi Awards 2017 under the category ‘Hindustani Vocal Music’,by President Ram Nath?

(a) Lalith J. Rao

(b) Yogesh Samsi

(c) Rajendra Prasanna

(d) Siddharth

ANS: (a) Lalith J. Rao

——————————————————————————-

8. Which dancer was awarded the Sangeet Natak Akademi Awards 2017 under the category ‘Kathak’?

(a) Rama Vaidyanathan

(b) Shobha Koser

(c) L.N. Oinam Ongbi Dhoni Devi

(d) Deepika Reddy

ANS: (b) Shobha Koser

——————————————————————————-

9. Name the Indian who will be felicitated with the Lifetime Achievement Award, at the EY World Entrepreneur of the Year Award (WEOY) in Monte Carlo?

(a) Shiv Nadar

(b) Narayanamoorthy

(c) Azim Premji

(d) Kiran Mazumdar

ANS: (c) Azim Premji

——————————————————————————-

10. Air India chief ____ has been appointed as Civil Aviation secretary?

(a) Rajiv Nayan Choubey

(b) Pradeep Singh Kharola

(c) Ashok Trivedi

(d) Hari Krishnan

ANS: (b) Pradeep Singh Kharola

——————————————————————————-

11. World’s largest cashless health insurance scheme “Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PM-JAY)”, known as Ayushman Bharat launched ____ app to access scheme details?

(a) PM-JAY

(b) Ayushman

(c) Healthify

(d) Jan Arogya

ANS: (a) PM-JAY

Hint:

PM-JAY is a centrally sponsored scheme. The scheme was launched in the year 2018 under the Ayushman Bharat Mission.

——————————————————————————-

12. Who is appointed as the Ambassador of India to the Republic of Colombia?

(a) Sanjiv Ranjan

(b) Sripriya Ranganathan  

(c) Sanjay Kumar Verma

(d) Ruchi Ghanashyam

ANS: (a) Sanjiv Ranjan

——————————————————————————-

Current Affairs – February 7, 2019 (pdf Download)

30 total views, 1 views today

Leave a Reply